poniedziałek, 6 czerwca 2011

JAK POKROIĆ PIECZEŃ RZYMSKĄ?

Ktoś pewnie się zastanawia; ale temat jakby ktoś kroić nie umiał. 
 Ale spróbujcie ukroić pieczeń rzymską, żeby się nie rozpadła. Powodzenia. 
Chyba, że jest ona twarda jak kamień.
 A oto parę rad na ten zgoła prozaiczny temat: 
 - Zaraz po wyjęciu z pieca powinniśmy odczekać kilka chwil, 
    by gorąca pieczeń się uleżała i nabrała spoistości. 
    /Dotyczy to wszystkich mięs/. 
- Po wyjęciu pieczeni z piekarnika zawijamy je ciasno w folię aluminiową  i odkładamy  na 5-10 minut. Potem usuwamy folię i już możemy kroić.
- Można też upiec pieczeń wcześniej i całkowicie wystudzić. 
  Wtedy będzie bardziej ścisła i łatwiejsza do pokrojenia. 
 Jeśli chcemy pieczeń podać na ciepło, to kroimy ja w plastry i układamy na półmisku.
 Polewamy sosem /np. grzybowym/ i zapiekamy w piekarniku przez 15  
minut w temperaturze 180 stopni, lub podgrzewamy w garnku z sosem.  
 

1 komentarz: