wtorek, 5 lipca 2011

GARNIROWANIE

Pod tą nazwą kryje się po prostu dekorowanie potraw, ciast, deserów, talerzy, półmisków, szklanek, czy kieliszków.
Garnirować można półmiski np. z wędliną, rybami czy innymi potrawami.
Wystarczy położyć listek z mięty, czy melisy na deserze i już można to nazwać garnirowaniem.
Bardzo ładnie garniruje się szklaneczki, czy kieliszki  z drinkami. Żeby się dobrze prezentowały i smakowały oczywiście przybiera się plasterkami cytryny, lub pomarańczy. Wrzuca się do drinków wisienki koktajlowe tzw. „maseraki” /nazwa pochodzi  od włoskiego likieru z wiśni marascha/ .Wrzuca się też do drinków oliwki, a brzegi macza  w cukrze, lub soli w zależności jaki to jest drink. Ale o samych drinkach napiszę później.
Do garnirowania potraw używa się różnej zieleniny, ziół, warzyw pomysłowo powycinanych np. w róże, kwiatki, listki.
Garniruje się również ciasta. Wystarczy posypać w sposób dekoracyjny cukrem pudrem czy czekoladą, poukładać rodzynki lub migdały, czy wspomniane wisienki, lub też zrobić dekoracje z kremu, lub bitej śmietany. Wszystko zależy od inwencji.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz