Mrożony drób tak rozmrażamy, żeby nie leżał w wodzie. Kładziemy go na sicie.
Gdy kurczaka pieczemy w całości, musimy go uformować, aby nie odstawały ani skrzydła, ani nogi, ponieważ w piekarniku by wyschły. Tak więc skrzydełka przypinamy wykałaczkami, a nogi wsuwamy w rozciętą skórkę. Albo wiążemy go nicią.
Jest jeszcze inny sposób, aby skrzydła i udka nie przypiekły się. Owijamy je folią aluminiową.
Drób wkładamy do brytfanny piersią do góry i wkładamy do nagrzanego a nie zimnego piekarnika.
W czasie pieczenia drób powinno się często podlewać sosem, aby mięso nie wyschło.Możemy rzadziej to robić. Po prostu co pół godziny wrzucamy do brytfanny kostkę lodu i tym to sposobem oziębiony sos mocniej paruje i nawilża mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz