środa, 6 kwietnia 2011

KILKA RAD W SPRAWIE DROBIU

Mrożony drób tak rozmrażamy, żeby nie leżał w wodzie. Kładziemy go  na sicie.

Gdy kurczaka pieczemy w całości, musimy go uformować, aby nie odstawały ani skrzydła, ani nogi, ponieważ w piekarniku by wyschły.  Tak więc skrzydełka przypinamy wykałaczkami, a nogi wsuwamy w rozciętą skórkę. Albo wiążemy go nicią.

Jest jeszcze inny sposób, aby skrzydła i udka nie przypiekły się. Owijamy je folią aluminiową. 

Drób wkładamy do brytfanny piersią do góry i wkładamy do nagrzanego a nie zimnego piekarnika.

W czasie pieczenia drób powinno się często podlewać sosem, aby mięso nie wyschło.Możemy rzadziej to robić. Po prostu co pół godziny wrzucamy do brytfanny kostkę lodu i tym to sposobem oziębiony sos mocniej paruje i nawilża mięso. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz